– Informatie –

Mooie foto's

Voor jullie de mooiste herinneringen en geniet van de momenten waar het om gaat.
Laat de zorg van mooie foto’s over aan een vakman die weet waar hij op moet letten.

De bruiloftreportage vooraf

Vooraf wordt besproken hoe de dagindeling er uit komt te zien en wat jullie wensen zijn.
Tijdens dit gesprek komen een aantal onderwerpen ter sprake zoals:

* Locatie, tijdsduur en dagindeling van het bruidspaar en fotograaf.
* Parkeervergunningen voor het stadhuis of andere gebouwen.
* Contactpersonen + telefoonnummers van het bruidspaar.
* Afspraak maken om eventueel testfoto’s te nemen in de studio voor bv. op de uitnodiging.
* Visagie. Wat voor soort make-up en door wie het wordt uitgevoerd.
* Foto’s doornemen op mijn website, fotoalbums en of uit tijdschriften.
* Bedankkaartjes, kleine album fotoboekjes, ect..

Voor de bruiloftreportage wordt gebruik gemaakt van hoogwaardig fotomateriaal:
Canon 5D MKIII + 5D MKII digitale camera’s, Canon 550EX + 580EX flitsers en hoogwaardige kwaliteit Canon lenzen van het type L klasse.

Alles is dubbel om eventuele uitval van een camera of lens uit te sluiten.

Vragen en antwoorden

Waar op te letten bij het zoeken naar een goede fotograaf?

Als je door de bomen het bos niet meer kan zien? :)

De markt voor bruiloftsfotografie wordt overspoeld door zogenaamde “fotografen” die een graantje willen meepikken met alle gevolgen van dien. Oriënteer je goed voor de juiste fotograaf en zeker op bruiloft-sites waar fotografen zich met 1000de tegelijk hebben aangemeld.

Hier in de fotostudio/winkel komt het regelmatig voor dat bruidsparen met foto’s van een andere “fotograaf” binnen komen lopen die opgelapt moeten worden.

Vaak gaat het om onderbelichte, overbelichte, gedeeltelijk scherp, helemaal niet scherp, te krap gemaakt, halve hoofden, rare kleurstelling of slecht bewerkte foto’s en dat is echt zonde van iets wat je hele leven als een mooie herinnering mee zou moeten gaan.

Tip 1:
Op veel websites van “fotografen” staan maar een paar foto’s (de beste) van een bruiloft van 6 uur. Vraag aan de fotograaf of hij jullie een totale bruiloftshoot van ongeveer 6 uur op zijn computer kan laten zien en die ook zo is mee gegeven aan het bruidspaar. Zo krijg je een goede indruk wat het resultaat gaat worden.

Tip 2:
Is de fotograaf (bv. een huisvader/moeder die het er bij doet) wel ervaren genoeg zodat die onder andere niet de belangrijkste momenten gaat missen? Staan de voeten er net niet op? Bruiloftsfotografie vereist ervaring en meestal gaan beginnende fotografen eerst met een ervaren fotograaf mee als assistent maar er zijn vele die gelijk het diepe induiken met alle gevolgen van dien.

Tip 3:
Hoeveel kleurenfoto’s komen er uiteindelijk op de DVD te staan en hoe lang gaat het duren dat jullie de DVD in huis hebben. Het komt wel eens voor dat een bruidspaar maandenlang moeten wachten met als resultaat ongeveer 100 foto’s op een DVD.
Dat is erg weinig want dan heeft de fotograaf het een en ander gemist en gebruikelijk voor 6 uur fotografie zijn ongeveer 500 foto’s.

Tip 4:
Bedenk of het verstandig is een fotograaf uit Groningen te nemen terwijl je in de Randstad woont wat opgeteld ongeveer 5 uur reistijd is voor de fotograaf.
Wil je mij als fotograaf en ik moet daarvoor bij elkaar 5 uur reistijd inplannen dan zal dat uiteraard berekent moeten worden en misschien ook wel de hotelkosten als bijvoorbeeld de bruiloft ‘s-morgens om 7.00 uur begint. Zie ook de vraag over fotografie in het buitenland.

Wat is de beste tijd om een fotograaf te boeken?

Ongeveer een half jaar van te voren een fotograaf boeken is gebruikelijk. Maar wie weet ben ik volgende week beschikbaar.

Wat is de stijl van fotografie?

Een de zelfde style aanhouden is saai vandaar dat de volgende drie soorten stylen worden gebruikt.
“Modern”, “Traditioneel” en “Journalistiek”.

Willen jullie alleen maar in bijvoorbeeld de “Journalistieke” style dan kan dat natuurlijk ook. Wat jullie willen maar dat is niet wat ik aanraad.

Moderne bruiloftfotografie:
De fotograaf zal iets minder op de voorgrond aanwezig zijn en is gespitst op de omgeving, emoties en de details.
Er komt een duidelijke sfeer naar voren en de foto’s worden in een specifieke stijl digitaal nabewerkt. Meestal zo natuurlijk mogelijk zodat het na 10 jaar niet gedateerd eruit ziet.

Traditionele bruiloftfotografie:
De fotograaf zal tijdens de fotoreportage in bijvoorbeeld een park aanwijzingen geven hoe je zou kunnen gaan staan. De fotograaf zal jullie fotograferen zoals jullie zijn. Ook worden er veel portretfoto’s gemaakt van jullie en van de gasten waarbij de fotograaf er voor zorgt dat iedereen er goed op staat.

Journalistieke bruiloftfotografie:
De fotograaf is vrijwel geheel op de achtergrond aanwezig en zal nooit geforceerd ingrijpen om een foto te kunnen maken. De mensen zullen “echt” op de foto’s staan en “het moment” zal vaak op een verrassend mooie en natuurlijke manier worden vastgelegd.

Hoe lang duurt een fotosessie op locatie?

Een fotoshoot van jullie samen in bijvoorbeeld een tuin kan een half uur gaan duren maar meestal kiezen bruidsparen ervoor om de foto’s op een externe locatie te laten maken wat gemiddeld 1,5 tot 2 uur zal gaan duren.

Houd rekening met het aantal locaties in jullie tijdschema en op welke dag jullie gaan trouwen. Denk aan de reistijd naar de verschillende fotolocaties en het vinden van een geschikte plek. Neem ruim de tijd (1,5 a 2 uur) waardoor de foto’s ook veel leuker zullen gaan worden.

Wat rekend de eigenaar van een locatie?

Sommige locaties vragen een vergoeding voor het gebruik van de locatie. Een molenaar of een boer van een locatie zal een vrijwillige bijdrage verlangen maar een bijzondere locatie zoals een museum of een andere bezienswaardigheid kan in de honderden euro’s gaan uitvallen.

Vraag altijd eerst aan de eigenaar van een locatie wat de kosten zijn voor een bruiloftshoot.

Kunnen wij onze eigen bedachte poses gebruiken?

Als jullie zelf iets hebben bedacht voor bijvoorbeeld de fotoshoot op een locatie dan hoor ik dat graag. Ik heb zelf een repertoire aan poses en het belangrijkste voor mij is dat ik jullie daarbij altijd je zelf laat zijn. Zie ook de vraag “Wat is de stijl van fotografie”.

Kunnen wij ook een PreWedding shoot doen?

Jullie zijn voordat de bruiloft begint hier welkom in de fotostudio voor een PreWedding shoot en is in de prijs inbegrepen bij een bruiloftshoot. Voor een PreWedding shoot buiten wordt een klein bedrag berekend.

Veel aanstaande bruidsparen doen dit gewoon voor de fun, om te wennen voor de camera en de foto’s kunnen gebruikt worden voor op de uitnodiging, het gastenboek of het gastenboek op canvas.

Gastenboek op canvas kan door ons worden gemaakt en de prijs is afhankelijk van de grote.

web_gastenboekopvanvas

Kan bv. een vriend de ceremonie en/of andere momenten filmen?

Dat kan maar dat houd in dat er van te voren goed overleg plaats moet vinden met mij als fotograaf en de videograaf die gaat filmen, zeker als die dat voor de eerste keer gaat doen.

Voorkomen moet worden dat de fotograaf en videograaf elkaar in de weg gaan lopen. Niet dat de fotograaf het bruidspaar gaat fotograferen met de videograaf tussen of naast het bruidspaar of dat de videograaf ineens voor de fotograaf gaat staan. (zie voorbeeld) Dit heb ik al diversen malen mee gemaakt en daar krijgen jullie als bruidspaar en ik niet het gewenste resultaat mee.

Bedenk ook of jullie de gasten laten filmen en of fotograferen :)
Video

Kunnen wij zelf de foto’s selecteren die in het fotoalbum komen?

Ja dat kan. Jullie kunnen zelf bepalen welke foto’s wel en niet in het album komen. Zo houden jullie zelf de regie van begin tot eind over jullie trouwdag en van te voren wordt ook een digitaal concept gestuurd voor de eventuelen veranderingen.
Houd rekening met de hoeveelheid foto’s die in het album verdeeld kunnen worden over ongeveer 25 pagina’s. Het is een kwestie van smaak maar 1 a 2 foto’s per pagina vind ik zelf het mooiste.

Kan een foto gemaakt door een ander in het album gezet worden?

Ja dat kan. Meestal krijg ik die foto van te voren in hoge resolutie gemaild en dan zet ik hem erbij.

Hoeveel en wanneer zijn de foto's plus eventueel fotoalbum klaar?

Ongeveer 500 foto’s bij een fotoshoot van +- 6 uur zijn binnen 3 weken na de bruiloft klaar.
Een fotoalbum maken met van te voren conceptvoorbeelden versturen duurt ongeveer 3 weken.

Wordt er gebruik gemaakt van een flitser?

Nee, er wordt geen gebruik gemaakt van een flitser. De camera die wordt gebruikt kan makkelijk zonder flits in vrij donkere omgevingen foto’s maken. Behalve als de feestavond is begonnen of als het echt veel te donker is geworden.
Flitslicht geeft grote schaduwen van het bruidspaar op de muren, wat niet mooi is en dit kan storend zijn tijdens de huwelijksplechtigheid. Met flitslicht wordt ook een andere kleurstelling weergegeven dan het in werkelijkheid was.

Wat is de resolutie en bestandsgrootte van de foto's?

De resolutie is ingesteld op 3861 x 2574 pixels en de fotobestanden zijn op de hoogste kwaliteit bewaard en zijn gemiddeld 7 MB groot. Dit is voldoende en kan zelfs op posterformaat afgedrukt worden. Alle foto’s die op deze resolutie zijn gemaakt, zullen ook zo op de dvd en memorystick komen te staan.

Zit er een zichtbare watermerk op de foto's?

Nee, de digitale foto’s die jullie op de dvd krijgen zijn niet voorzien van een storend watermerk (reclame van de fotograaf).

Wij willen de foto's in de fotostudio laten afdrukken. Kan dat?

Ja dat kan. Jullie beschikken welliswaar over al het opnamemateriaal en kunnen dus zelf de nabestellingen regelen bij de door jullie gewenste digitale-fotoservice maar in de fotostudio/winkel kan er in elk gewenste afmeting direct afgedrukt worden op een Epson PRO 3880 printer. De foto’s worden met echte inkt op Professional Ultra glossy fotopapier 290 gram fotopapier afgedrukt en het resultaat is dan ook aanzienlijk beter dan dat van de plaatselijke winkel van Sinkel of kruidenier. Ook foto’s op canvas afdrukken is populair en dat gebeurd op stevig kwaliteit linnen.

In welke afmeting (verhouding) worden de foto's geleverd?

Foto’s worden altijd in een “juiste” verhouding geleverd zodat ze in normale lijsten passen.
Dus een foto kan altijd in een vierkante lijst of in de verhouding: 10x15cm, 13x18cm, 20x30cm, 30x45cm, 40x60cm enz.
Er hoefen dus geen speciaal op maat gemaakte lijsten gemaakt te worden voor exotische afmetingen.

Worden de foto's nabewerkt?

De foto’s die zijn gemaakt zijn qua belichting goed maar alle foto’s worden toch nagelopen.
Retoucheren wordt meestal gedaan als bijvoorbeeld de bruidegom zich heeft gesneden met scheren. Of als bijvoorbeeld ineens een pukkeltje ergens op de huid is gekomen. Retoucheerwerk wordt van te voren in samenspraak gedaan. Mensen dunner of dikker maken wordt niet gedaan.

Kan een softwarematige make-up op de foto's gemaakt worden?

Als de bruid goed is opgemaakt, wordt daar niets aan gedaan anders wordt daar een softwarematige make-up op toegepast.
Dit alles van te voren in samenspraak. Aan de huid van de bruidegom wordt zelden wat gedaan betreft softwarematig make-up.

Kunnen een aantal foto's met speciale effecten bewerkt worden?

Ja, speciale fotobewerkingen worden gemaakt als de foto zich daartoe leent en aan de hand van eventuele wensen. Er wordt altijd tenminste een creatieve nabewerking gemaakt.

Hieronder een overzicht van een aantal special effect bewerkingen.

Kunnen de foto's ook in sepia, zwart/wit, vintage, retro etc.?

Ja, dat is mogelijk. De foto’s worden in eerste instantie in de originele kleurstelling en zwart/wit bewerkt en op dvd en memorystick gezet.
Een jurk die een crèmekleur heeft, krijgt op de foto de zelfde kleur als in het echt. Of het lichtblauwe pak van de bruidegom krijgt op de foto ook exact die lichtblauwe kleur.
Andere special effect (vintage, retro, cross processing etc.) anders dan de originele kleuren kunnen naar wens worden aangegeven. Zie ook de vraag hier boven over de speciale effecten.

Kunnen de foto's via internet bekeken en nabesteld worden?

Ja, de foto’s die jullie op een dvd en memorystick krijgen kunnen ook op internet worden bekeken en nabesteld worden.
Het neemt een hoop werk uit handen als familie en bekende zelf hun nabestellingen kunnen doen voor een goede prijs.
De foto’s worden bij een fotovaklab afgedrukt op echt fotopapier en zij zorgen dat het binnen twee dagen is bezorgd.
Een afdruk op glans papier van 10 x 15 cm kost bv. € 1.50 incl. btw.
Er zijn vele formaten te bedenken en zelfs op canvas van 40 x 60 cm voor € 65 incl. btw.
Een uitgebreide prijslijst en mogelijke formaten krijgen jullie tijdens onze voorbespreking te zien.

Kan van de bruiloft een persoonlijke website worden gemaakt?

Ja dat kan.

Al het fotomateriaal, film, geluid, teksten enz. kunnen in verschillende soorten layouts worden gegoten tot een hele mooie persoonlijke website met oa. slideshows enz..
Er wordt van de grond af een Nederlandstalige website gebouwd die jullie zelf makkelijk kunnen onderhouden en het wordt ook gelijk jullie eigendom.

Deze website kan later ook weer voor allerlei andere doeleinde worden gebruikt zoals een eigen bedrijfswebsite.

De prijs van een website bestaat uit diverse onderdelen:
– domeinnaam/hosting (deze kosten komen jaarlijks terug en zal zo rond de € 40,- liggen)
– website-bouw

Een gemiddelde website-bouw kost rond de € 500,00
Uiteraard is deze prijs sterk afhankelijk van jullie wensen en een offerte wordt aan de hand van jullie wensen van te voren opgemaakt.

Klik hier voor een demo

Kan er ook in het buitenland worden gefotografeerd?

Ja dat kan. Gaan jullie in het buitenland trouwen dan valt daar zeker over te praten.
Waar er vanuit wordt gegaan is dat de (vlieg)reis en hotel door jullie worden bekostigd.
De overige kosten zijn afhankelijk van de reis en bepalen we in goed overleg samen.

We willen alleen een fotoreportage in de studio. Kan dat?

Ja dat kan.
Willen jullie niet de hele dag een fotograaf maar alleen mooie en leuke studiofoto’s?
Voor een fotoreportage van bv. een uur kunnen jullie in de fotostudio/winkel in ‘s-Gravenzande aan de Van de Kasteelestraat 16 terecht.

Prijs is opvraagbaar vanwege de vele mogelijkheden.
• Ongeveer 50 foto’s worden gemaakt en digitaal nabewerkt
• Een afdruk naar keuze op fotopapier van 20 x 30 cm
• Ongeveer 50 digitale fotobestanden op DVD
• Nabestellingen overige foto’s op prof. fotopapier v.a. € 1,50 via een persoonlijke webpagina

Is er een back-up fotograaf en back-up fotomateriaal?

Een back-up fotograaf is aanwezig. Mocht er door ziekte of wat dan ook de fotograaf uitvallen dan is er altijd een back-up fotograaf aanwezig die heel goed weet wat voor een style fotograaf jullie hebben uitgezocht.

Voor de bruiloftreportage wordt gebruik gemaakt van hoogwaardig fotomateriaal:
Canon 40D + 5D MKII digitale camera’s, Canon 550EX + 580EX flitsers en hoogwaardige kwaliteit Canon lenzen van het type L klasse.

Alles is dubbel om eventuele uitval van een camera of lens uit te sluiten.

Wij willen graag boudoir-foto's laten maken. Kan dat?

Ja, boudoirfotografie is uit Amerika overgewaaid en vormt een sterk groeiende trend in de fotografie. Boudoirfoto’s worden gemaakt van een aanstaande bruid en het boudoirfotoboekje wordt dan kort voor het huwelijk aan de bruidegom gegeven als opwarmer voor de huwelijksnacht.

Boudoirfotografie brengt vrouwen op een artistieke wijze mooi, sexy en romantisch in beeld. Een boudoirserie is in feite een lange striptease en de poses kunnen naar keuze beginnen en eindigen in avondkleding, in nachtgoed, lingerie of (bedekt) naakt. De foto’s worden in de fotostudio gemaakt en de fotosessie duurt ongeveer een uur.

Prijsopties

Optie 1

 • Fotoreportage van 6 uur
 • Twee afdrukken 20x30cm
 • Ongeveer 500 foto’s op een DVD
  en memorystick
 • Pre wedding
 • Fotoalbum 30x30cm

800

Optie 2

 • Fotoreportage van 6 uur
 • Twee afdrukken 20x30cm
 • Ongeveer 500 foto’s op een DVD
  en memorystick
 • Pre wedding
 • Fotoalbum 30x30cm

1100

Optie 3

 • Fotoreportage van 6 uur
 • Twee afdrukken 20x30cm
 • Ongeveer 500 foto’s op een DVD
  en memorystick
 • Pre wedding
 • Fotoalbum 30x45cm

1150

Calculator meerurenprijs, fotoalbum, canvas gastenboek

Het totaalbedrag kan voor of na levering van alle foto’s en eventueel een album betaald worden.
Bedragen gelden voor het jaar 2018 en zijn incl. btw.

Facebook